Site-navigatie

Heropvoeding voor jonge delinquent

E-zine NJi – 4 april 2007 – Rechters krijgen de mogelijkheid om jonge delinquenten een alternatieve straf op te leggen die erop is gericht dat zij hun leven beteren. Zo’n heropvoedingsmaatregel kan bijvoorbeeld betekenen dat een jongere in een pleeggezin wordt geplaatst.

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer steunt de nieuwe regels om jongeren uit de criminaliteit te houden. Dat bleek dinsdagavond tijdens de behandeling van het wetsvoorstel hieromtrent.
De gedragsmaatregelen kunnen door de rechter, na overleg met de Raad voor de Kinderbescherming, worden opgelegd aan delinquenten jonger dan 18 jaar die door gedragsproblemen in het foute circuit belanden. Zij krijgen een heropvoedingsprogramma opgelegd voor een halfjaar tot een jaar, dat één keer kan worden verlengd. Deze ingreep moet een alternatief bieden voor jeugddetentie of een lange leerstraf en voorkomen dat jongeren terugvallen in slecht gedrag. Het wetsvoorstel regelt tevens dat jongeren tussen de 16 en 18 jaar niet meer een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.
Bron: ANP

Nederlands Jeugd instituut