Site-navigatie

Veel huwelijken tussen bloedverwanten in Rotterdam

E-zine NJi – 12 maart 2008 – In Rotterdam is bijna een kwart van de ouders van Turkse komaf en een vijfde van de ouders met een Marokkaanse achtergrond getrouwd met een familielid. Kinderen uit deze huwelijken hebben een hogere kans op aangeboren afwijkingen. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport ‘Kinderwens van consanguïne ouders: risico’s en erfelijkheidsvoorlichting’, een studie in opdracht van het ministerie van VWS.

Aanleiding voor de studie is het hoge sterftepercentage onder allochtone kinderen. Huwelijken tussen neef en nicht, achterneef en achternicht en oom en nicht geven een groter risico op zeldzame genetische afwijkingen die kunnen variëren van mentale achterstand tot erfelijke bloedarmoede. Het RIVM vindt dat voorlichting en genetisch onderzoek nodig zijn om het aantal aandoeningen terug te dringen.
Voor een indicatie van het aantal bloedverwante huwelijken vroeg het RIVM gegevens op bij het Rotterdamse Generation R-onderzoek. Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van ongeveer tienduizend kinderen in Rotterdam.
Meer informatie: RIVM-rapport
Bron: De Volkskrant, 11 maart 2008

Nederlands Jeugd instituut