Site-navigatie

Justitiële Jeugdinrichtingen krijgen 285 miljoen extra

E-zine NJi – 9 mei 2008 – Staatssecretaris Nebahat Albayrak gaat in de periode 2008-2013 ruim 285 miljoen euro investeren in de justitiële jeugdinrichtingen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Met de middelen bekostigt de staatssecretaris de kwaliteitsverbeteringen die ze heeft aangekondigd na de alarmerende rapporten van de gezamenlijke inspecties voor de jeugdzorg, het onderwijs, de gezondheidszorg en de sanctietoepassing en de Algemene Rekenkamer over de justitiële jeugdinrichtingen.

De verbetering bestaat uit het aanstellen van extra gedragswetenschappers, verhoging van het opleidingsniveau van medewerkers, verkleining van de groepsgrootte van twaalf naar tien jeugdigen, de aanpak van agressie en geweld binnen de justitiële jeugdinrichtingen en een betere begeleiding van de jeugdigen tijdens én na afloop van het hun verblijf.
In de brief waarschuwt de staatssecretaris dat het vanwege de krapte op de arbeidsmarkt moeilijk is om hbo’ers aan te trekken. Dat zou van invloed kunnen zijn op het tempo waarin de kwaliteitsverbeteringen te realiseren zijn. Daarom komen er medewerkers op mbo-niveau die aanvullende scholing zullen krijgen. De justitiële jeugdinrichtingen gaan verder een gezamenlijke wervingscampagne voeren om nieuw personeel aan te trekken.
Meer informatie: Brief staatssecretaris Albayrak aan de Tweede Kamer
Bron: Ministerie van Justitie

Nederlands Jeugd instituut