Site-navigatie

Meisjes steeds vaker met justitie in aanraking

E-zine NJi – 9 mei 2008 – Terwijl de totale landelijke criminaliteitscijfers de laatste jaren licht dalen, stijgt het aantal jongeren dat met justitie in aanraking komt. Dat blijkt uit de cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) over 2007.

Kregen in 2006 nog 35.500 jongeren tussen de 12 en 18 een proces-verbaal, vorig jaar waren dat er 37.900. Dagblad DAG bericht dat het opvallend is dat het aandeel van meisjes daarbij flink toenam: in 2002 kwamen 4.300 meisjes in aanraking met justitie, vorig jaar waren dat er 6.600, een toename van meer dan 50 procent in vijf jaar tijd. In een reactie op de cijfers in dagblad DAG zegt Henk Ferwerda van Advies- en Onderzoeksgroep Beke dat criminaliteit onder meisjes toeneemt doordat ze net als jongens steeds vaker de straat op gaan en stoer willen doen.
Peter van der Laan van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving stelt dat het niet zo is dat de jeugd steeds crimineler wordt. ‘Er is de laatste jaren duidelijk veel meer aandacht voor jeugdcriminaliteit. De maatschappij lijkt het erover eens dat het niet toelaatbaar is dat jongeren zich misdragen. De politie maakt er daardoor ook meer werk van.’
Meer informatie: Jaarbericht OM 2007 in cijfers
Bron: dagblad DAG 8 mei 2008; Openbaar Ministerie

Nederlands Jeugd instituut