Site-navigatie

Liever geen pillen voor depressieve of angstige jongere

Nieuwsbrief Jeugd – 4 juli 2008 – Jongeren met een depressie of angststoornis krijgen liever gesprekstherapie dan pillen, zo blijkt uit een onderzoek van NIVEL, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondsheidszorg, en de universiteiten van Utrecht en Groningen. De meerderheid ziet antidepressiva als verslavend en schroomt ze te gebruiken. Jongeren herkennen een psychische stoornis slecht bij zichzelf en zijn ook negatiever over de beschikbare behandelmethoden dan oudere patiënten.

Zij leggen de oorzaak vaker buiten zichzelf: de depressie wordt veroorzaakt door het werk, stress, of ingrijpende gebeurtenissen. Tijdgebrek vormt voor hen de grootste drempel om hulp te zoeken.
Richtlijnen voor artsen geven medicijnen een prominente rol in de behandeling. Voor het slagen van een behandeling is het echter belangrijk dat die aansluit bij wat patiënten willen. Voor het onderzoek zijn 71 studies vergeleken op de ideeën van patiënten en niet-patiënten over behandeling of hun behoefte aan zorg.
Meer informatie: Het artikel in Clinical psychology review
Bron: NIVEL

Nederlands Jeugd instituut