Site-navigatie

Veelplegers recidiveren minder na Den Engh’

Nieuwsbrief Jeugd NJi – 3 september 2008 – Veelplegers die het heropvoedingsprogramma van justitiële jeugdinrichting Den Engh doorliepen, recidiveren minder dan het landelijke gemiddelde, stelt onderzoeker Daniëlle Dijns. ‘Het landelijke recidivecijfer ligt op 40 procent; van de veelplegers in mijn onderzoek recidiveerde 25 procent.’

Dijns vindt daarom dat de conclusie van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat heropvoedingskampen niet werken, niet geldt voor Den Engh.
Dijns zocht naar verbanden tussen opvoeding, houding tegenover sociale grenzen en gedrag. Ze onderzocht twee groepen: 254 pupillen die tussen 2003 en 2007 het heropvoedingsprogramma doorliepen, en 320 thuiswonende scholieren. Ze legde beide groepen, hun ouders en mentoren vragenlijsten voor en bekeek de strafbladen van de jongeren.
Dijns concludeert dat het heropvoedingsprogramma niet leidt tot een verbetering van de houding tegenover sociale grenzen en de zelfrapportage van probleem- en delictgedrag, maar wel een stabiliserende werking heeft. Ze promoveert op 15 september aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Meer informatie : Persbericht Rijksuniversiteit Groningen
Bron: Rijksuniversiteit Groningen; Daniëlle Dijns

Nederlands Jeugd instituut