Site-navigatie

Zeeuws huisbezoekproject wint JGZ Innovatieprijs

E-zine NJi – 19 november 2008 – Het Zeeuwse onderzoeksproject ‘Vroegsignalering van manifeste opvoedings- en ontwikkelingsproblemen tijdens het 18 maanden huisbezoek’ heeft de landelijke JGZ Innovatieprijs 2008 van het RIVM/Centrum Jeugdgezondheid gewonnen.

Het onderzoek vergelijkt het bezoek van ouders met hun kind van 18 maanden aan het consultatiebureau met een bezoek van een JGZ-verpleegkundige aan huis. De verpleegkundigen maken daarbij gebruik van de Vragenlijst Onvervulde Behoefte aan Opvoedingsondersteuning Zeeland, de VOBO-Z. Vernieuwend aan het project is de combinatie van het vergelijkende onderzoek en het inzetten van de VOBO-Z. Voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat signalering met een instrument meer oplevert en dat jeugdverpleegkundigen tijdens een huisbezoek met een instrument vooral meer hoog complexe risico’s signaleren.
De JGZ Innovatieprijs is in het leven geroepen om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de professionalisering van de jeugdgezondheidszorg.
Meer informatie : html NJi over de VOBO-Z; Pdf Beschrijving huisbezoek bij peuters van 18 maanden
Bron: RIVM/Centrum Jeugdgezondheid

Nederlands Jeugd instituut