Site-navigatie

Opvoeder en beleidsmaker moet naar jongere luisteren’

Nieuwsbrief Jeugd NJi – 16 juni 2009 – Ouders, andere opvoeders en beleidsmakers van het jeugdbeleid moeten zich meer verplaatsen in de leefwereld en leefstijl van jongeren. Dat zei minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin op 15 juni tijdens de presentatie van de nota Onze jeugd van tegenwoordig.

Opvoeding en begeleiding naar volwassenheid vraagt geen afstandelijke houding, maar aandacht en betrokkenheid. Om dat te bevorderen trekt het kabinet 18 miljoen euro uit voor vrijwillige inzet voor en door jongeren en gezinnen. Zo leren jongeren hoe de maatschappij werkt en hoe ze hun talenten kunnen inzetten, en leren ouders, beroepskrachten, beleidsmakers en de media de jongeren beter kennen.
Met de notitie wil Rouvoet tegenwicht bieden aan de geijkte beelden over de jeugd. Vaak gaat de berichtgeving over hangjongeren, comazuipen of breezerseks. ‘De meeste jongeren doen het namelijk heel goed’, ontsluiert Rouvoet. ‘De notitie is niet bedoeld om het gedrag van jongeren te veranderen, maar de houding van de samenleving.’
Meer informatie: Nota Onze jeugd van tegenwoordig
Bron: ANP; Ministerie voor Jeugd en Gezin

Nederlands Jeugd instituut