Site-navigatie

Ouders tekenen verklaring tegen meisjesbesnijdenis

Nieuwsbrief Jeugd NJi – 27 november 2009 – Er komt een verklaring tegen meisjesbesnijdenis. Als ouders dit document ondertekenen, verklaren zij hun dochter niet te laten besnijden tijdens een verblijf in het buitenland. Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS presenteerde de verklaring op 25 november tijdens een internationale conferentie over meisjesbesnijdenis in Den Haag.

De verklaring is bedoeld voor in Nederland wonende ouders van meisjes uit landen waar een hoog risico op besnijdenis is, zoals Somalië en Ethiopië. Met de verklaring kunnen ouders in het buitenland aantonen dat besnijdenis in Nederland strafbaar is. Op die manier kunnen ze weerstand bieden aan eventuele familiedruk. De jeugdgezondheidszorg start binnenkort een proef waarin ze de verklaring voorlegt aan ouders. Het is de bedoeling dat de verklaring halverwege 2010 landelijk wordt ingevoerd.
In Nederland zijn alle vormen van meisjesbesnijdenis verboden. Het gaat om ernstige, onherstelbare vormen van lichamelijk letsel, met grote kans op lichamelijke en psychische klachten.
Meer informatie: Bericht ministerie van VWS
Bron: Ministerie van VWS

Nederlands Jeugd instituut