Site-navigatie

Nederland telt achttienhonderd jeugdbendes

Nieuwsbrief Jeugd NJi – 7 januari 2010 – Nederland telt bijna achttienhonderd jeugdbendes. De meeste zorgen vooral voor overlast op straat, maar 92 jeugdbendes zijn ronduit crimineel. Dat blijkt uit een rapport van de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken dat RTL Nieuws op 6 januari naar buiten bracht. De politie registreerde jeugdbendes en verdeelde ze in drie categorieën: hinderlijke groepen, overlast gevende groepen en criminele groepen.

De zogenaamde hinderlijk groepen komen het meest voor en veroorzaken overlast op straat door bewoners te bedreigen. Deze groepen zijn meestal nog te corrigeren en in de hand te houden. Een zwaardere categorie zijn de overlastgevende jeugdgroepen. Zij terroriseren de buurt, gebruiken geweld en plegen misdrijven zoals diefstal en drugshandel. De zwaarste groep zijn de criminele jeugdbendes. Dat zijn gewelddadige groepen jongeren die bijvoorbeeld stelselmatig overvallen plegen. Over het algemeen zijn de jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud. Het onderzoek zal e lk jaar herhaald worden.
Meer informatie: Cijfers van de website van RTL Nieuws; Informatie over jeugdgroepen op website ministerie BZK; Congres jeugdgroepen
Bron: RTL Nieuws; NRC Handelsblad, 6 januari 2009

Nederlands Jeugd instituut