Site-navigatie

Politieregistratie straft Halt-jongere

Nieuwsbrief Jeugd NJi – 1 februari 2010 – Het politieregister mag door opleidingen en werkgevers niet gebruikt worden om te achterhalen of jongeren een Halt-maatregel hebben gehad. Jongeren met een registratie in het politieregister worden soms geweigerd voor een bepaalde opleiding of stage of krijgen geen baan bij bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven.

Volgens Henny Sackers, hoogleraar Bestuurlijk Sanctierecht van de Radboud Universiteit en Mariëlle Bruning, hoogleraar Jeugdrecht van de Universiteit Leiden, is dat niet terecht. De Halt-maatregel is een alternatieve straf voor lichte vergrijpen en moet een strafrechtelijk onderzoek juist voorkomen. Registratie in het politieregister is alleen bedoeld om te kijken of de jongere niet nog eens in de fout gaat. Contact met HALT mag niet betekenen dat een jongere nog jaren later met de gevolgen geconfronteerd wordt, stellen de hoogleraren. Dat is in strijd met de kinderrechten.
Jongeren die vanwege een Halt-afdoening bij een baan, stage of opleiding geweigerd worden kunnen daartegen bezwaar maken bij de korpschef.
Bron: Binnenlands bestuur

Nederlands Jeugd instituut