Site-navigatie

Inburgering moeder voorkomt probleemgedrag peuter

Nieuwsbrief Jeugd NJi – 27 mei 2010 – Peuters van moeders uit migrantengezinnen die al langer in Nederland wonen en de Nederlandse taal goed beheersen, hebben minder gedragsproblemen dan die van niet-ingeburgerde moeders. Ook wanneer moeders zich door Nederlanders geaccepteerd en in Nederland thuis voelen is dat gunstig voor het gedrag van de kinderen.

Dat blijkt uit gegevens van de zogenaamde Generation R-studie, die de groei, ontwikkeling en gezondheid onderzoekt van bijna tienduizend opgroeiende kinderen in Rotterdam. Peuters met een niet-Nederlandse achtergrond blijken meer emotionele en gedragsproblemen te hebben dan hun Nederlandse leeftijdgenootjes. Een verklaring hiervoor is dat migrantenouders vaker laag opgeleid zijn en vaker een laag gezinsinkomen hebben. Bovendien hebben moeders van niet-Nederlandse peuters vaker zelf ook psychische klachten.
Onderzoekers van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC publiceren hun bevindingen deze week op de website van het Journal of Abno rmal Child Psychology.
Meer informatie: Het artikel
Bron: Erasmus MC; ANP

Nederlands Jeugd instituut