Site-navigatie

TNO: licht ouders voor over Shaken Baby Syndrome

E-zine NJi – TNO heeft samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht een voorlichtingspakket ontwikkeld om nieuwe ouders duidelijk te maken hoe gevaarlijk het is om stevig met een kind te schudden. Jaarlijks overlijden in Nederland drie à vier baby’s aan de gevolgen van het Shaken Baby Syndroom (SBS). Bij dertig van de tachtig kinderen tot 6 jaar die jaarlijks met ernstig hersenletsel op de spoedeisende hulp komen, blijkt dat door ernstig schudden te komen.

De voorlichtingsmethode is gebaseerd op een Amerikaanse voorbeeld dat SBS met bijna 50 procent bleek te verminderen. TNO pastte de methode aan voor de Nederlandse situatie en ontwikkelde een training voor hulpverleners. Voor nieuwe ouders zijn een voorlichtingsdvd en een folder ontwikkeld. Begin 2011 zijn drie pilots afgerond in Amsterdam, Zaanstad en Tilburg. De kraamverzorgenden die met de methode werkten waren er positief over. TNO wil de methode nu landelijk gaan implementeren.
Meer informatie: Uitgebreid bericht van TNO; Artikel over de Amerikaanse interventie in Pediatrics

Nederlands Jeugd instituut