Site-navigatie

Jonge internetgebruikers regelmatig online gepest

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

Ongeveer zestigduizend van de anderhalf miljoen 9- tot 16-jarige internetgebruikers in Nederland worden regelmatig online gepest. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Kinderen en internetrisico’s’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Veel internetslachtoffers worden ook daarbuiten gepest. Uit het onderzoek blijkt verder dat in 2010 ongeveer negentigduizend van de jonge internetters persoonlijk afsprak met iemand die ze online hadden leren kennen. 7500 kinderen hielden hier een negatieve ervaring aan over. Ruim honderdzeventigduizend jongeren ontvingen seksueel getinte berichten.

Bovendien constateert het SCP dat jongeren die handig zijn met internet, soms meer risico lopen dan minder vaardige gebruikers. Dat komt doordat zij meer verschillenden internetactiviteiten uitvoeren.

Het SCP meldt dat tweederde van de ouders het niet weet als hun kind een nare internetervaring heeft opgedaan. Het is voor ouders en docenten moeilijker geworden om het internetgebruik van kinderen in de gaten te houden, omdat kinderen op veel plekken mobiel kunnen internetten.
Meer informatie: SCP-onderzoek
Bron: SCP

Nederlands Jeugd instituut