Site-navigatie

Jongere met chronisch zieke ouder voelt zich geïsoleerd

Nieuwsbrief jeugd/ Nederlands jeugdinstituut

Jongeren met een chronisch lichamelijk zieke ouder voelen zich vaker geïsoleerd, hebben meer stress en halen lagere cijfers op school dan jongeren met gezonde ouders. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het UMC Utrecht.

De jongeren met een zieke ouder hebben meer mantelzorgtaken en verantwoordelijkheden, en meer problemen zoals angsten, somberheid en lichamelijke klachten. De impact van de ouderlijke ziekte op het kind wordt dikwijls onderschat, stellen de onderzoekers.

De laatste jaren is het aantal jonge kinderen van ouders met een chronisch lichamelijke ziekte zoals multiple sclerose, reuma of een spierziekte, in Nederland gestegen. Deze groei komt mede door de medische vooruitgang die de levensduur bij ernstige ziekten verhoogt. Ook krijgen ouders op latere leeftijd kinderen.

Meer informatie: Het artikel (pdf) Pdf ; NJi-dossier Langdurig zieke ouder

Nederlands Jeugd instituut