Site-navigatie

De Ruiter: Te veel amateurisme in de jeugdzorg

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands jeugdinstituut

‘Er gaat te veel mis in de jeugdzorg, maar niemand voelt zich verantwoordelijk.’ Dat stelt Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie, naar aanleiding van de arrestatie van twee ex-cliĆ«nten van de jeugdzorg vanwege de moord op een juwelier. De twee hadden vier jaar onder toezicht van de jeugdzorg gestaan.

Na de arrestaties pleitte Hans Beelen, directeur van Bureau Jeugdzorg Haaglanden, in het actualiteitenprogramma EenVandaag van 4 mei voor het verlengen van verplicht toezicht van 18 tot 23 jaar. Maar De Ruiter vindt dat jeugdzorg genoeg tijd heeft gehad om deze jongens op het rechte pad te krijgen. In de Volkskrant zegt ze: ‘Het amateurisme viert hoogtij.’ Jeugdzorgmanagers moeten volgens haar stilstaan bij het effect van hun werk.

‘Vijf jaar geleden zou de kritiek van De Ruiter terecht zijn geweest, maar nu niet meer’, reageert Jan Dirk Sprokkereef, vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt over professionalisering en methodieken ontwikkeld om effectiviteit te meten.

Meer informatie: Onderzoek naar effectiviteit van hulpverleningsprogramma’s

Bron: De Volkskrant 7 mei, EenVandaag 4 mei

Nederlands Jeugd instituut