Site-navigatie

Slachtoffers seksueel misbruik hebben meer problemen

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

Slachtoffers van seksueel kindermisbruik hebben meer problemen dan mensen die in hun jeugd niet seksueel zijn misbruikt. Dat staat in een onderzoeksrapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) dat op 16 mei verscheen.

Veelvoorkomend zijn angst- en slaapstoornissen, epileptische aanvallen zonder lichamelijke oorzaak en extreme afhankelijkheid van anderen. Het WODC deed het onderzoek op verzoek van het Openbaar Ministerie, dat de mogelijkheden bekijkt om pedofielenvereniging Martijn te laten ontbinden.

De problemen komen in een brede groep van misbruikslachtoffers voor, ongeacht hun sekse, leeftijd op het moment van misbruik en de manier waarop het misbruik heeft plaatsgevonden. Hoe opener slachtoffers over het misbruikverleden konden praten, hoe minder problemen ze ervaren. Zorgverleners zijn niet altijd op de hoogte van het misbruik. Ook vragen zorgverleners vaak niet of hun cliënt seksueel misbruikt is als kind. Slachtoffers willen juist dat er wel naar gevraagd wordt.

Meer informatie: WODC-rapport en samenvatting; NJi-databank Feiten en Cijfers: Kindermishandeling

Bron: WODC; ANP

Nederlands Jeugd instituut