Site-navigatie

Aantal tienermoeders in Nederland sterk gedaald

 In 2011 zijn minder tieners dan ooit moeder geworden. 2.365 meisjes tot 20 jaar kregen in 2011 een kind; dat is minder dan vijf per duizend. Binnen de diverse migrantengroepen zijn wel grote verschillen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal tienermoeders is in Nederland de afgelopen decennia sterk afgenomen en is op Zwitserland na het laagste binnen Europa. Veertig jaar geleden werden nog 22,3 per duizend meisjes moeder. Onder Turkse meisjes komen tienermoeders minder vaak voor dan onder autochtone meisjes. Onder Antilliaanse en Surinaamse meisjes blijft het aantal tienermoeders onverminderd hoog.

Rineke van Kessel, directeur van hulpverleningsorganisatie Fiom, beaamt dat Nederland het goed doet in het terugdringen van het aantal tienermoeders. Zij waarschuwt dat de aandacht voor preventie van tienerzwangerschappen moet blijven. Het Fiom moet waarschijnlijk wegens bezuinigingen de hulpverlening grotendeels stoppen en blijft alleen als landelijk expertisecentrum bestaan.

Bron: CBS, ANP, FIOM

Nederlands Jeugd instituut