Site-navigatie

Oudere alto vaker depressief en agressief

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

 Adolescenten die zich blijvend identificeren met onconventionele jeugdsubculturen, zoals alto’s en metalheads, vertonen meer probleemgedrag dan jongeren die zich met conventionele jeugdsubculturen identificeren, zoals doorsnee-jongeren, sportievelingen, kakkers en studiebollen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Onderzoeker Suzan Doornwaard en haar collega’s volgden vier jaar bij ruim 1.300 vooral autochtone jongeren de identificatie en de ontwikkeling daarvan. Het probleemgedrag kan bijvoorbeeld bestaan uit agressief gedrag, maar ook uit depressie en gevoelens van angst.

Jongeren identificeren zich na verloop van tijd steeds minder met onconventionele jeugdsubculturen. De identificatie met conventionele groepen is blijvend. Bij die groepen hebben de studiebollen vaker angstproblemen. Een mogelijke reden hiervoor is dat het op de middelbare school niet als ‘cool’ wordt gezien om veel te leren en hoge cijfers te halen.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het septembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Developmental Psychology.

Bron: Universiteit Utrecht; Gezondheidsnet.nl

Nederlands Jeugd instituut