Site-navigatie

Commissie-Samson: toezicht door jeugdzorg faalde

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands jeugdinstituut

 De commissie-Samson vindt dat de overheid en jeugdzorginstellingen tekort zijn geschoten in hun toezicht en in het voorkomen van seksueel misbruik. Op 8 oktober heeft de commissie haar eindrapport gepresenteerd.

De commissie, onder leiding van voormalig procureur-generaal Rieke Samson, lichtte de periode vanaf 1945 door. Kinderen in een jeugdzorginstelling liepen ongeveer 2,5 keer zo veel kans om seksueel misbruikt te worden als kinderen in Nederland gemiddeld. Bij meer dan de helft van de gevallen werden de kinderen door leeftijdsgenoten misbruikt. 42 gevallen van seksueel misbruik zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Door een gebrek aan professionaliteit werden vermoedens van seksueel misbruik niet aangepakt. De commissie signaleert dat het onderwerp in opleidingen ontbreekt. Eenmaal aan het werk is er geen tijd voor de kwestie. Omdat er volgens de commissie veel instanties en functionarissen zijn, voelt niemand zich verantwoordelijk en neemt niemand de regie bij de aanpak van seksueel misbruik.

Bron: ANP

Nederlands Jeugd instituut