Site-navigatie

Proef Halt-straf tegen agressie op straat geslaagd

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands jeugdinstituut

 Halt Nederland heeft in een proef in Kennemerland en Zuidwest Nederland ruim honderd Halt-straffen op maat gemaakt voor jongeren die agressief waren tegen werknemers met een publieke taak. De resultaten daarvan zijn met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken besproken.

De proef duurde negen maanden en bestond uit voorlichting op basis- en middelbare scholen, gericht op kinderen en jongeren, hun ouders en de scholen zelf en daarnaast uit een experiment met speciale Halt-straffen voor agressieve jongeren. Volgens Arina Kruithof, directeur van Halt Nederland, vindt agressief gedrag niet alleen plaats buiten de school maar ook tegen docenten, door zowel leerlingen als ouders.

Een jongere die agressief is tegen werknemers met een publieke taak komt via de politie bij Halt terecht. De Halt-straf bestaat uit een leeropdracht, excuses aanbieden om de relatie met het slachtoffer te herstellen en in gesprek gaan over de gevolgen van de agressie. Daarbij maakte Halt Kennemerland gebruik van de interventie Agressie Regulatie Training.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken

Nederlands Jeugd instituut