Site-navigatie

Probleemgedrag is al bij peuter herkenbaar

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

 Externaliserend probleemgedrag laat zich al op jonge leeftijd herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van Anne-Claire Beernink, die op 20 november promoveerde aan de Radboud Universiteit.

Beernink zocht naar mogelijkheden om externaliserende gedragsproblemen vroeg te signaleren, om tijdige interventie mogelijk te maken. Het probleem is dat het gedrag van peuters veranderlijk is en dat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. In haar onderzoek keek Beernink naar de ontwikkeling van het probleemgedrag over langere tijd. Bij het onderzoek waren ruim zesduizend baby’s en peuters en hun ouders betrokken.

Beernink zag ook dat externaliserende gedragsproblemen van peuters meer opvoedingsstress veroorzaakten bij de ouders. Aandachtstekort en hyperactiviteit zorgden voor klachten over de hechtheidsrelatie van ouders met hun kind. Opstandig en agressief gedrag leidde tot verminderde gevoelens van competentie als opvoeder en meer depressieve klachten. De opvoedingsstress nam vooral toe als het gedrag van de peuter plotseling veranderde. Beernink vindt het daarom belangrijk om ouders goed voor te lichten over de veranderlijkheid van peutergedrag.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Nederlands Jeugd instituut