Site-navigatie

Trimbos: Meer aandacht nodig voor KOPP/KVO-kinderen

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands jeugdinstituut

 Het Trimbos-instituut pleit voor meer aandacht voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Hulpverleners en instellingen moeten systematischer kijken naar de thuissituatie van ouders met problemen.

Jaarlijks hebben zo’n 577 duizend kinderen van ouders met psychiatrische problemen (KOPP) en kinderen van verslaafde ouders (KOV) te maken met de problemen van hun ouders. Die kinderen hebben een verhoogde kans om later ook psychische problemen te ontwikkelen. Het is belangrijk risico’s goed in kaart te brengen en positieve, beschermende factoren te stimuleren, aldus het Trimbos-instituut. Voor kinderen van ouders met psychische problemen zijn dat versterking van de positieve onderlinge relatie, bespreekbaar maken van de klachten van de ouder, sociale steun van buiten het gezin en versterken van het zelfvertrouwen van het kind.

Hulpverleners vragen nu vaak niet of hun cliënten kinderen hebben of het is taboe om over de kinderen te praten. De aandacht voor kinderen kan bijvoorbeeld bestaan uit uitleg geven over de problematiek van hun ouders en hen concrete steun bieden via online hulp.

Bron: Trimbos-instituut

Nederlands Jeugd instituut