Site-navigatie

Aantal kinderen onder toezicht fors hoger dan in 2001

Nieuwsbrief jeugd/ Nederlands jeugdinstituut

 Bijna 40 duizend kinderen en jongeren hadden in 2012 een voogd of gezinsvoogd. Dat zijn ruim anderhalf keer zoveel kinderen als tien jaar geleden, blijkt uit een artikel in het Webmagazine van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

31 duizend kinderen stonden in 2012 onder toezicht van een gezinsvoogd en 8 duizend kinderen stonden onder voogdij, beide zo’n anderhalf keer zoveel als in 2001. Een gezinsvoogd deelt het gezag met de ouders; bij kinderen onder voogdij is het wettelijk gezag helemaal overgedragen aan een voogd. Het CBS baseert zich op cijfers van september vorig jaar.

Het aantal ondertoezichtstellingen is vooral tussen 2001 en 2007 gestegen, volgens het CBS omdat de aandacht voor kindermishandeling is toegenomen. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie schreef vorige maand aan de Tweede Kamer dat het aantal ondertoezichtstellingen sinds 2009 flink daalt.

Nederlands Jeugd instituut