Site-navigatie

Jonge Marokkaanse geweldpleger vaker thuis mishandeld

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

 Jonge Marokkaans-Nederlandse geweldplegers zijn als kind vaker door hun ouders mishandeld dan jonge Nederlandse geweldplegers. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen aan de Universiteit van Tilburg, dat binnenkort wordt gepubliceerd in het European Journal of Criminology.

De psychologen ondervroegen bijna vijfhonderd Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten. Van de Nederlandse jongens had een op de vijf ooit te maken met grof huiselijk geweld als in elkaar geslagen of op de grond gegooid worden. Bij de Marokkaanse jongens was dat twee op de drie. Bijna de helft van de Marokkaanse jongens was ooit getuige van fysiek geweld tussen de ouders, bij de Nederlandse jongens was dat minder dan een op de vijf.

De onderzoekers zien grotere gezinnen, een lagere sociaal-economische status, meer werkloosheid en een lagere opleiding van de ouders als oorzaken voor het huiselijk geweld. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat mishandelde kinderen meer kans hebben om later zelf geweldpleger te worden.

Bron: De Volkskrant, 19 maart 2012; NRC.nl

Nederlands Jeugd instituut