Site-navigatie

Cannabisgebruik is oorzaak en gevolg van problemen

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

 Pubers met externaliserende gedragsproblemen gebruiken enkele jaren later vaker cannabis dan leeftijdgenoten. Bij jongeren die kwetsbaar zijn voor psychosen is cannabisgebruik zowel een oorzaak als een gevolg van psychische problemen. Dat concludeert pedagoog Merel Griffith-Lendering, die op 28 maart promoveert aan de Universiteit Leiden.

Agressieve en delinquente 11- en 13-jarigen blijken enkele jaren later aanzienlijk vaker cannabis te gebruiken dan hun leeftijdgenoten. Griffith-Lendering vond geen verband tussen cannabisgebruik en internaliserende gedragsproblemen.

Ook bij jongeren die op 13- en 16-jarige leeftijd gevoelig zijn voor psychosen vond Griffith-Lendering enkele jaren later een hoger cannabisgebruik. Ze denkt dat deze groep cannabis gebruikt als zelfmedicatie, bijvoorbeeld om rustiger te worden. Daarnaast vond ze bij 16-jarige cannabisgebruikers drie jaar later een grotere kwetsbaarheid voor psychosen, ook als ze daar eerder niet gevoelig voor waren. Ze denkt dat het gebruik neurobiologische veranderingen veroorzaakt die kunnen leiden tot psychische problemen.

Griffith-Lendering analyseerde gegevens uit het langlopende Groningse TRAILS-onderzoek, waaraan meer dan tweeduizend jongeren meewerken.

Bron: Universiteit Leiden

Nederlands Jeugd instituut