Site-navigatie

KOPP-groepen geven effectieve ondersteuning

Nieuwsbrief jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

 KOPP-groepen, die ondersteuning bieden aan kinderen van 8 tot 12 jaar met een ouder met psychische of verslavingsproblemen, zijn effectief. Dat blijkt uit onderzoek van Floor van Santvoort, waarop ze 24 april promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Doel van de KOPP-groepen is het verminderen van emotionele en gedragsproblemen. Na afloop van de interventie hebben de kinderen minder negatieve gevoelens en ervaren ze meer sociale steun en acceptatie.

Kinderen die opgroeien in een gezin met een ouder met psychische of verslavingsproblemen hebben een hoog risico om zelf ook psychische problemen te ontwikkelen. In Nederland gaat het om 1,6 miljoen kinderen onder de 22 jaar, van wie een deel preventieve interventies en gezinsondersteuning nodig heeft en een deel voldoende heeft aan een eenmalig gesprek over hun situatie.

Veel kinderen beginnen pas met een ondersteuningsgroep als ze al flinke problemen hebben. Daarom is het volgens Van Santvoort beter om kinderen direct te benaderen wanneer ouders bij de geestelijke gezondheidszorg of verslavingsklinieken komen.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Nederlands Jeugd instituut