Site-navigatie

Erkenning voor bordspel over seks en relaties

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

┬áHet bordspel Girls’ Choice is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als theoretisch goed onderbouwd. Het spel is bedoeld om meisjes bewust te maken van het belang van veilige, gewenste en gelijkwaardige seksuele en relationele contacten.

Girls’ Choice, ontwikkeld door Rutgers WPF, is bestemd voor meisjes van 10 tot 16 jaar. De spelers doen rollenspelen, beantwoorden vragen en voeren opdrachten uit rond de thema’s seksualiteit en relaties, veilig vrijen, zwangerschap en moederschap, jongens en weerbaarheid.

Uit een evaluatieonderzoek onder 91 gebruikers blijkt dat zij het spel waarderen als een goed hulpmiddel om seksualiteit bespreekbaar te maken. De opdrachten stimuleren interactie en sluiten aan bij de belevingswereld van meisjes. De respondenten misten aandacht voor thema’s als homoseksualiteit, loverboys en seksuele beleving.

Een interventie is ‘theoretisch goed onderbouwd’ als die goed beschreven is en het aannemelijk is dat de interventie het gestelde doel kan bereiken. Erkende interventies worden opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Nederlands Jeugd instituut