Site-navigatie

‘Jeugd-ggz is bij gemeenten in goede handen’

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

 De jeugd-ggz hoeft zich geen zorgen te maken over de transitie van zorgverzekeraars naar gemeenten. Dat schrijven de wethouders van 26 grote en middelgrote steden in een open brief.

De Tweede Kamer spreekt 27 juni met staatssecretaris Martin van Rijn van VWS over de komende Jeugdwet. Vooral vanuit de jeugd-ggz klinkt de roep om de transitie niet door te zetten. De sector vreest voor het einde van de kwalitatief hoogwaardige jeugd-ggz.

Volgens de wethouders kunnen gemeenten juist helpen voorkomen dat kinderen en jongeren onnodig bij psycholoog of psychiater in behandeling komen. Ook ouders, vrienden, docenten of trainers kunnen daarbij een rol spelen.

De wethouders benadrukken dat gemeenten niet zelf kinderen en jongeren gaan helpen maar de benodigde ondersteuning en zorg zullen contracteren, ook bij de jeugd-ggz. Gemeenten krijgen bovendien de wettelijke plicht om te zorgen voor alle jongeren. Ook zullen de gemeenteraden er scherp op toezien dat ieder kind de hulp krijgt die het nodig heeft, aldus de wethouders.

Bron: G32

Nederlands Jeugd instituut