Site-navigatie

Panteia: Transitie jeugdzorg kost ruim 120 miljoen

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

 De overgang van jeugdzorg naar gemeenten kost waarschijnlijk zo’n 123 miljoen euro voor de huidige aanbieders van jeugdzorg. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekbureaus Panteia en Seor, in opdracht van de Stuurgroep Stelselherziening Jeugd, dat medio mei is gepubliceerd.

Als de omzet bij de huidige aanbieders meer daalt dan nu wordt ingeschat, kunnen de zogenoemde frictiekosten, zoals wachtgeld en doorlopende huur, oplopen tot 311 miljoen. Gemeenten sluiten vanaf 2015 zelf contracten af met jeugdzorgaanbieders. De grootste klappen zullen bij de bureaus jeugdzorg vallen. De jeugdzorgtaken van de provincies worden beëindigd, daar zullen in 2015 waarschijnlijk ongeveer 120 mensen werken.

Overigens is het lastig in te schatten hoe hoog de kosten daadwerkelijk zullen uitvallen. Als gemeenten contracten bij andere instellingen gaan afsluiten, zal een deel van de mensen dus ergens anders weer aan het werk kunnen, aldus onderzoeker Timmermans. Ondanks die verschuiving tussen instellingen onderling, verwacht Panteia dat ongeveer 1500 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

Bron: Binnenlands Bestuur

Nederlands Jeugd instituut