Site-navigatie

Zorgaanbieders kritisch over transitiearrangementen

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut
De regionale transitiearrangementen bieden onvoldoende houvast voor een verantwoorde transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten. Dat stellen Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en de Vereniging voor Orthopedagogische Behandelcentra in een gezamenlijke reactie op de eind oktober ingediende transitiearrangementen.

De meeste plannen zijn te vrijblijvend, stellen de organisaties. Er zijn nog geen zorgcontracten afgesloten. De zorgaanbieders moeten in december duidelijkheid hebben over de zorginkoop voor 2015, waarschuwen ze. Ook ontbreekt nog een goede regeling voor de zogenaamde frictiekosten die gepaard gaan met de transitie, zoals wachtgeld. Die frictiekosten kunnen oplopen tot 1 miljard euro, aldus de organisaties.
 
Twee derde van de plannen heeft alleen betrekking op het overgangsjaar 2015, maar voor continuïteit van zorg zijn meerjarige afspraken nodig. Verder willen de gemeenten flink bezuinigen op de jeugdzorg, door de onzekerheid over het budget. De gemeenten schuiven die onzekerheid door naar de jeugdzorgaanbieders, klagen de organisaties. Dat kan leiden tot massaontslagen en faillissementen.
 
Bron: Jeugdzorg Nederland

Nederlands Jeugd instituut