Site-navigatie

Gemeenten worstelen met hoogte jeugdzorgbudget

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut
Bijna de helft van de gemeenten die deelnamen aan een enquête van de Volkskrant betwijfelt of zij alle kinderen in de jeugdzorg kunnen helpen met het beschikbare budget. Eenvijfde zegt zelfs dat dat niet gaat lukken.

Aan de enquête namen 158 van de 403 gemeenten deel. 22 procent van die gemeenten zegt niet in staat te zijn om de jeugdzorgtaken uit te voeren met het beschikbare budget. Nog eens 25 procent maakt zich zorgen daarover of weet nog niet of het gaat lukken.
 
De Volkskrant haalt als voorbeeld de gemeente Appingedam aan. Als de kleine gemeente geld reserveert voor drie gespecialiseerde plekken en een vierde kind heeft zware hulp nodig, zit zij met een financiële strop, aldus wethouder Piet Manning. Appingedam probeert samen met andere gemeenten gespecialiseerde hulp in te kopen.
 
Bezuinigen op jeugdzorg door vroegtijdig ingrijpen zal het probleem niet oplossen, voorspelt Kinderombudsman Marc Dullaert. ‘Er is een groep van tweehonderdduizend kinderen met problemen waaraan niks te voorkomen valt.’

 
Bron: De Volkskrant

Nederlands Jeugd instituut