Site-navigatie

Voorlezen goed voor taalschat Antilliaanse peuter

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

Peuters met Antilliaanse moeders, die thuis met hulp van een thuiscoach worden voorgelezen, vergroten hun woordenschat en spreken beter Nederlands. Dat concludeert Nienke Boomstra op basis van onderzoek waarop zij 3 maart promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Boomstra ontwikkelde tijdens haar promitieonderzoek de interventie ‘Meer Taal, Meer Kans’ die erop is gericht om de taalontwikkeling van Antilliaanse peuters in Leeuwarden en Rotterdam te stimuleren in zowel het Papiaments als het Nederlands. De deelnemende Antilliaanse moeders waren positief over het voorlezen. Over een paar onderdelen waren ze minder positief dan die van de controlegroep van hoogopgeleide Nederlandse moeders. De meeste moeders lazen liever voor in het Nederlands terwijl de interventie een tweetalig karakter had.
 
Het onderzoek bestond uit het afnemen van interviews, het laten invullen van vragenlijsten en het filmen van tweewekelijkse huisbezoeken door speciaal getrainde taalcoaches. Dertig paren van moeder en kind namen deel aan het onderzoek.
 
Bron: RU Groningen

Nederlands Jeugd instituut