Site-navigatie

Jonge pleger van zwaar delict vaker naar Halt

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Jongeren die een zwaarder delict plegen, zoals eenvoudige mishandeling of belediging van een ambtenaar in functie, komen vaker bij Halt terecht. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2013 die Stichting Halt op 16 april bekendmaakte.

Zwaardere delicten deed het Openbaar Ministerie voorheen nog af met een taakstraf. Tegenwoordig kan de Officier van Justitie besluiten om die zaken naar Halt te verwijzen, op basis van het principe zo snel en simpel mogelijk straffen. In 2013 betrof 13 procent van de Halt-zaken een zwaarder delict, tegenover 9 procent in 2012. Zaken rond illegaal vuurwerk of vuurwerk te vroeg afsteken kwamen ook vaker bij Halt terecht.
 
Halt-straffen zijn interventies om jongeren met de gevolgen van hun gedrag te confronteren. Excuus aanbieden, schadevergoeding

Nederlands Jeugd instituut