Site-navigatie

Veel banen in de jeugdzorg gaan verloren

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

De Bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland ontslaan honderden medewerkers. Volgens branchevereniging Jeugdzorg Nederland bereiden andere bureaus jeugdzorg ook massaontslagen voor.

Bij Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland vertrekt uiteindelijk de helft van de vijfhonderd medewerkers en bij Haaglanden moeten zo’n vijftig van de vijfhonderd medewerkers weg. In oktober 2013 zijn alle tijdelijke contracten al opgezegd. De ontslagen maken deel uit van een forse reorganisatie in verband met bezuinigingen door de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten per 1 januari 2015.
 
Het UWV verwacht een reductie van 5.100 tot 8.700 banen in de jeugdzorg op een totaal van circa 30.000. De instellingen moeten tot 2017 zeker 15 procent van hun budget inleveren. Het probleem van de jeugdzorg is dat gemeenten nog geen contracten afsluiten, terwijl de instellingen minstens een half jaar van te voren bij het UWV collectief ontslagaanvragen moeten indienen.
 
De instellingen weten uiterlijk 1 juli hoeveel werk er in 2015 is. Dan moeten de gemeenten hun jeugdzorg hebben ingekocht.

Bron: De Volkskrant, 3 april 2014; Zorgvisie

Nederlands Jeugd instituut