Site-navigatie

Antipestcommissie: 13 programma’s veelbelovend

De Commissie antipestprogramma’s heeft in opdracht van staatssecretaris Sander Dekker van OCW 61 methodes beoordeeld; 13 daarvan zijn veelbelovend. Scholen worden straks wettelijk verplicht een van die programma’s in te voeren.

Dekker en Kinderombudsman Marc Dullaert willen dat alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs vanaf schooljaar 2015/2016 het pesten aanpakken. Nu verschilt dat per school: de ene school besteedt veel aandacht aan pesten, de andere nauwelijks.

Scholen hebben te maken met een groot aanbod van uiteenlopende kwaliteit. Onbekend was welke methode het pesten werkelijk tegengaan of aanzienlijk verminderen. Onder regie van het Nederlands Jeugdinstituut hebben zes deskundigen met kennis en ervaring op het gebied van onderzoek naar pesten het afgelopen half jaar 61 methodes tegen het licht gehouden. Op basis van hun oordeel kunnen scholen duidelijker kiezen met welke methodes ze pesten effectief aan kunnen pakken. De antipestprogramma’s worden de komende jaren verder getest in de praktijk.

Staatssecretaris Dekker dient na de zomer een wetsvoorstel in waarmee de verantwoordelijkheid van de school voor het tegengaan van pesten in de wet wordt verankerd.

Bron: OCW; Nederlands Jeugdinstituut; Kinderombudsman

Nederlands Jeugd instituut