Site-navigatie

Empathie en prosociaal gedrag ook bij kind met ADHD

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Kinderen met ADHD die geen gedragsstoornis hebben, tonen evenveel prosociaal gedrag als kinderen zonder stoornissen. Ook zijn ze volgens hun ouders, maar niet volgens hun leerkrachten, even empathisch. Dat blijkt uit onderzoek waarop Peter Deschamps op 3 juni promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Deschamps onderzocht het verschil in empathie en prosociaal gedrag tussen kinderen met gedragsstoornissen, ADHD of autismespectrumstoornissen en kinderen zonder stoornissen. In sommige testsituaties bleken de kinderen met stoornissen in empathie en prosociaal gedrag niet te verschillen van kinderen zonder stoornissen.
 
Het onderzoek laat verder zien dat een rustige omgeving met weinig prikkels kinderen met ADHD of gedragsstoornissen helpt om zich in anderen in te leven. Kinderen met autisme en ernstige communicatieproblemen hebben moeite met het herkennen en spiegelen van angst.
 
Deschamps liet ouders en leerkrachten van 61 kinderen van 6 en 7 jaar met stoornissen vragenlijsten invullen over het empathisch vermogen van de kinderen. Daarnaast voerden de kinderen verschillende opdrachten uit.
 
Bron: Universiteit Utrecht

Nederlands Jeugd instituut