Site-navigatie

Videobegeleiding helpt ouders vroeggeboren baby

Nieuwsbrief Jeugd/ Nederlands Jeugdinstituut

Ouders van te vroeg geboren baby’s zijn gebaat bij het onder professionele begeleiding bekijken van video’s van hun omgang met de baby. Dat blijkt uit onderzoek van Anneke Tooten, waarop zij op 19 mei promoveerde aan de Tilburg University.

Tooten onderzocht de effectiviteit van Video Interactie Begeleiding (VIB), een video-interventie waarbij ouders van een premature baby samen met een VIB-gecertificeerde verpleegkundige of pedagogisch medewerker videofragmenten bekijken van hun omgang met hun kind.

Ouders waren na de interventie significant meer gericht op signalen van hun baby en vertoonden minder afstandelijke gedrag. Ze ondervonden minder hechtingsproblemen, lieten meer verzorgend gedrag zien en beleefden meer gevoelens van plezier. Vooral na een traumatische bevalling blijkt de interventie effectief.

Het onderzoek laat verder zien dat een vroeggeboorte veel indruk maakt op ouders, die overvallen worden door de plotseling bevalling, het zien van hun kwestbare baby en de langere ziekenhuisopname.

Tooten onderzocht 210 gezinnen. Een derde van de baby’s kwam op tijd, een derde tussen 32 en 37 weken en een derde na minder dan 32 zwangerschapsweken.
 
Bron: Tilburg University

Nederlands Jeugd instituut