Site-navigatie

Rotterdam kiest voor harde aanpak jeugdoverlast

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands jeugdinstituut

Rotterdam gaat het overlastgevende en criminele gedrag van tweehonderd jongeren hard aanpakken. Dat staat in het plan ‘Stok achter de deur’, dat de gemeente op 6 juli presenteerde.

Rotterdam telt nu vijftien problematische jeugdgroepen die rondhangen op vijftien ‘hotspots’. Rotterdam wil dat in 2018 tien van die hotspots geen problemen meer geven en dat tweehonderd jongeren stoppen met overlastgevend en crimineel gedrag.

Rotterdam zal vaker wijk- en groepsverboden inzetten. Halt-werkstraffen moeten bij voorkeur in de buurt zelf worden uitgevoerd. Rotterdam experimenteert met nieuwe drang- en dwangmaatregelen, zoals het hinderlijk volgen van leiders van jeugdgroepen en het gebruik van Wajong- of bijstandsuitkeringen als stok achter de deur om het gedrag van jongeren te veranderen. Met woningcorporaties wordt bekeken of ouders via hun huurcontract zijn aan te spreken op de overlast van hun kinderen.

De maatregelen worden uitgevoerd door het jongerenwerk, de politie en de ‘jeugdhandhavers’ – stadswachten die zich vooral richten op de jeugd. Rotterdam verdubbelt het aantal jeugdhandhavers; dat worden er 25.

Bron: Gemeente Rotterdam

Nederlands Jeugd instituut