Site-navigatie

Hechtingsprobleem niet door stress na vroeggeboorte

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Hechtingsproblemen tussen ouders en hun premature baby ontstaan vaak niet zozeer door negatieve emoties en stress rond de vroeggeboorte, maar door een negatieve waarneming van ouders. Dat blijkt uit onderzoek waarop Hannah Hoffenkamp op 4 september promoveert aan Tilburg University.

Ouders met een verhoogd risico op gedrags- en hechtingsproblemen hebben vaak onrealistische verwachtingen van de ontwikkeling van hun vroeggeboren kind, ontdekte Hoffenkamp. Hun waarneming is vaak negatief en ze ervaren weinig sociale steun.

Hoffenkamp onderzocht ook het gebruik van Video Interactie Begeleiding (VIB) onder ouders van 75 matig prematuur en 75 extreem prematuur geboren kinderen in acht ziekenhuizen. In de eerste week bevordert VIB sensitief gedrag en vermindert het afstandelijk gedrag van ouders van prematuur geboren kinderen. Na twee sessies was een gedragsverbetering te zien bij zowel moeders als vaders. Het effect was echter kortdurend: na drie weken nam het af. Vooral bij moeders die de geboorte als traumatisch hadden ervaren, werd een kortdurende, grote gedragsverandering vastgesteld.

Bron: Tilburg University

Nederlands Jeugd instituut