Site-navigatie

Kinderombudsman: Passend onderwijs werkt nog niet

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands jeugdinstituut

Passend onderwijs lost de problemen voor leerlingen die extra zorg nodig hebben nog niet op. Dat schrijft Kinderombudsman Marc Dullaert in een rapport dat 8 september is gepubliceerd.

Ondanks de invoering van passen onderwijs belemmeren regels en wetten maatwerk in de klas, stelt het rapport. Dullaert noemt als voorbeeld de leerplicht, die voor alle kinderen geldt, en de beperking op thuisonderwijs. Verder worden ouders vaak slecht geïnformeerd en is bij zwaardere zorg niet duidelijk wie wat betaalt. Ook ontbreekt iemand die de regie neemt als scholen en ouders het niet eens worden.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs benadrukt dat hij zijn beleid al heeft aangepast toen er problemen ontstonden. Zo zijn er onderwijsconsulenten die ouders en scholen ondersteunen. Verder hebben scholen een zorgplicht gekregen, waar ouders de scholen op kunnen wijzen.

Dullaert wil dat de informatie en ondersteuning aan ouders verbetert en dat er ruimere mogelijkheden komen voor onderwijs buiten de schoolmuren. Cijfers over de effecten van passend onderwijs zijn er nog niet.

Bron: NOS; de Kinderombudsman

Nederlands Jeugd instituut