Site-navigatie

Werk helpt jonge zedendelinquent op rechte pad

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands jeugdinstituut

Het hebben van werk is de belangrijkste beschermende factor tegen recidive bij jonge zedendelinquenten. Dat concludeert Chantal van den Berg uit het onderzoek waarop zij 18 september promoveert aan de Vrije Universiteit.

Van den Bergh onderzocht de criminele carrière van 498 Nederlandse jongeren die zedendelicten hebben gepleegd. Slechts een kleine subgroep blijft als volwassene zedendelicten plegen. Voor deze jongeren lijkt het Van den Bergh raadzaam een gespecialiseerde behandeling te ontwikkelen. Een veel groter deel blijft algemene delicten plegen; voor hen lijkt een algemene behandeling afdoende.

Vaak wordt aangenomen dat trouwen, kinderen krijgen en werk vinden criminele activiteiten tegengaan. Voor jonge zedendelinquenten blijkt vooral werk een bepalende factor te zijn. Jonge zedendelinquenten hebben echter een beperkte keuze in banen, omdat ze voor het leven zijn uitgesloten van beroepen waarvoor een Verklaring Omtrent het Gedrag verplicht is. Van den Bergh denkt dat het recidiverisico juist verder omlaag gaat als jonge zedendelinquenten uit meer banen kunnen kiezen en hulp krijgen bij het vinden van een geschikte baan.

Bron: Vrije Universiteit

Nederlands Jeugd instituut