Site-navigatie

‘Ervaring jongere nodig voor veilig internetbeleid’

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Bij het ontwikkelen van beleid voor veilig internetgebruik moeten de eigen ervaringen van jongeren uitgangspunt zijn. Die aanbeveling doet Joyce Kerstens op basis van onderzoek waar ze 4 december op promoveerde aan de Open Universiteit in Heerlen.

Kerstens deed onderzoek onder ruim zesduizend Nederlandse jongeren van 10 tot 18 jaar naar de risico’s die jongeren lopen of zelf vormen op internet en naar hun ervaringen daarbij. Het gaat om online seksuele activiteiten, cyberpesten en verschillende vormen van cybercrime. Een op de tien jongeren houdt zich wel eens bezig met cybercrime of cyberpesten. Een aanzienlijk deel van hen is zelf ook online slachtoffer geweest. Jongeren met negatieve ervaringen verdienen volgens Kerstens extra aandacht, evenals de groep die zowel dader als slachtoffer is. Meisjes zijn opmerkelijk vaker slachtoffer op internet, jongens zijn vaker dader van cybercrime.

Experimenteren en grenzen verkennen en opzoeken hoort bij jongeren, maar kan leiden tot negatieve ervaringen en consequenties voor hen zelf of voor anderen. Online risico is ook verbonden met de mogelijkheden die internet biedt, aldus Kerstens.

Bron: Open Universiteit

Nederlands Jeugd instituut