Site-navigatie

Dader kindermisbruik is vaak bekende

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands jeugdinstituut

Daders van kindermisbruik zijn in de meeste gevallen afkomstig uit de familie-, vrienden- of kennissenkring van het slachtoffer. Dat blijkt uit onderzoek door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen.

De rapporteur analyseerde 182 willekeurig gekozen vonnissen waarbij een dader werd veroordeeld voor fysiek kindermisbruik. Slechts 7 procent van de slachtoffers was misbruikt door een vreemde. 36 Procent van de slachtoffers werd misbruikt door een familielid; in de meeste gevallen een vader, stiefvader, broer of stiefbroer. Eén op de tien slachtoffers was misbruikt door iemand die met kinderen werkt, bijvoorbeeld een docent, sportcoach, gastouder of oppas. Bij slechts 4 procent was de dader een contact via internet.

In bijna negen op de tien veroordelingen was sprake van ernstig seksueel misbruik, zoals aanraken van geslachtsdelen en binnendringen. De meeste daders zijn veroordeeld voor misbruik van één kind. De leeftijd van daders loopt uiteen van minderjarig tot hoogbejaard. 97 Procent van de daders is man; in 85 procent van de zaken is het slachtoffer een meisje.

Bron: Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen

Nederlands Jeugd instituut