Site-navigatie

Veel steun voor kinderombudsman

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands jeugdinstituut

Een petitie tegen het gedwongen vertrek van Kinderombudsman Marc Dullaert is binnen een week meer dan 25 duizend keer ondertekend. Dullaert kreeg eind januari te horen dat Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen hem niet zal voordragen voor herbenoeming.

Direct nadat bekend werd dat er geen plek meer was voor Dullaert omdat Van Zutphen zijn eigen team wil samenstellen, stroomden steunbetuigingen binnen. ‘Wij vinden dat Marc Dullaert de rechten van onze kinderen goed bewaakt en moet blijven als kinderombudsman’, luidt de tekst van de petitie.

Defence for Children maakt zich zorgen over de gevolgen van het gedwongen vertrek, aldus een woordvoerster in de Volkskrant. Dullaert is nu voorzitter van de Europese Kinderombudsmannen. Onduidelijk is wat er met het voorzitterschap gebeurt als hij zijn functie verliest. Ook is Defence for Children bang dat er niet meteen een opvolger wordt aangesteld, wat ten koste kan gaan van de belangenbehartiging van kinderen.

Directeur MariĆ«lle Dekker van Augeo noemt de gang van zaken in de Volkskrant ‘beschadigend en beschamend’ voor het instituut Kinderombudsman. Met het oog op de decentralisatie van de jeugdzorg en de komst van duizenden vluchtelingenkinderen vindt zij de timing slecht.

Bron: ANP; De Volkskrant, 2 februari

Nederlands Jeugd instituut