Site-navigatie

‘Jeugdhulpaanbieders in acute financiële nood’

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Er zijn jeugdhulpaanbieders die in acute nood verkeren door betalingsachterstanden bij gemeenten. Dat blijkt uit een peiling onder 144 jeugdhulpaanbieders, uitgevoerd door vier brancheorganisaties, waarover het Algemeen Dagblad op 18 april berichtte.

Veel gemeenten overschrijden de redelijke betalingstermijn van uiterlijk vier weken. Inmiddels lijdt 40 procent van de jeugdhulpaanbieders in de peiling onder de betalingsachterstanden. Bij 21 aanbieders zijn de achterstanden opgelopen tot ruim 10 procent van de omzet. Bij grote instellingen kan het tekort oplopen tot miljoenen.

Welke instellingen in nood verkeren, is geheim. Vrijwel alle instellingen hebben problemen. Paul van Rooij, directeur van GGZ Nederland, zegt in het AD te vrezen dat er organisaties zullen omvallen. Sommige goed lopende instellingen zouden technisch failliet zijn, aldus Erik Heijdelberg, bestuurder van de William Schrikker Groep.

De brancheorganisaties Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Vereniging Orthopedagogische BehandelCentra hebben over de situatie alarm geslagen in een brief aan de Tweede Kamer.

Bron: Algemeen Dagblad, 18 april; GGZ Nederland

Nederlands Jeugd instituut