Site-navigatie

Veel gemeenten komen uit met jeugdzorgbudget

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Ruim vier op de tien gemeenten hielden in 2015 geld over op het budget voor jeugdzorg; ruim drie op de tien kwamen tekort. Dat blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur waaraan 126 gemeenten meewerkten.

Binnenlands Bestuur liet uitzoeken hoe gemeenten vorig jaar uitkwamen met hun budgetten voor Wmo-zorg en jeugdzorg en wat zij voor dit jaar verwachten. 43 procent van de gemeenten hield vorig jaar geld over van het jeugdzorgbudget, 24 procent speelde quitte en 33 procent kwam tekort. Binnenlands Bestuur moet nog analyseren om welke bedragen het gaat.

De verwachtingen voor 2016 zijn minder gunstig. Slechts 18 procent van de deelnemende gemeenten verwacht geld over te houden, 41 procent denkt neutraal uit te komen en 41 procent houdt rekening met een tekort. Wel is het mogelijk dat zorgverleners de komende maanden nog zoveel rekening opsturen naar de gemeenten dat die hun verwachtingen moeten bijstellen.

Gemeenten houden geld over doordat ze streng waren met indiceren, innovatief zorg inkochten en een beroep deden op de eigen kracht van cliƫnten.

Bron: Binnenlands Bestuur

Nederlands Jeugd instituut