Site-navigatie

Proef met kleinschalige opvang verdachte jongeren

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Amsterdamse jongeren in voorlopige hechtenis kunnen bij wijze van proef vanaf september een plaats krijgen in een kleinschalige voorziening in plaats van een justitiƫle jeugdinrichting. De proef loopt tot juli 2017.

In de kleinschalige voorziening is plaats voor acht jongens van 14 tot 23 jaar. De voorziening biedt 24 uur per dag begeleiding en beveiliging, maar maakt het ook mogelijk dat jongeren naar school of werk blijven gaan.

De proef maakt deel uit van een beoogde hervorming van de vrijheidsbeneming van jongeren. Minister Ard van der Steur van VenJ wil dat al tijdens de voorlopige hechtenis samen met jongeren en hun netwerk een integraal toekomstplan wordt opgesteld. Hij wil jongeren in voorarrest of detentie bij voorkeur plaatsen in een lokale of regionale locatie zo dicht mogelijk bij de eigen omgeving. Dat kan ook een afdeling van een jeugdzorginstelling zijn. Het plan is om alleen jongeren die ernstige delicten hebben gepleegd of specifieke zorg nodig hebben, te plaatsen in een landelijke justitiƫle jeugdinrichting.

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Nederlands Jeugd instituut