Site-navigatie

‘Opvoeden kind helpt bij herstel psychisch zieke ouder’

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Ouders met psychische problemen vinden het opvoeden van kinderen moeilijk, maar opvoeden stimuleert ook hun herstel. Dat blijkt uit onderzoek van Peter van der Ende, die vrijdag 9 september promoveerde aan Tilburg University.

Van der Ende interviewde 100 ouders met psychische problemen en 154 hulpverleners en evalueerde de methodiek ‘Ouderschap met succes en tevredenheid’. Bijna de helft van de volwassenen met ernstige psychische aandoeningen heeft kinderen. Van deze ouders heeft de helft behoefte aan steun in het contact met hun kinderen. Ze voelen zich tekortschieten als ouder en zijn bang hun problemen op de kinderen over te brengen. Maar het ouderschap geeft ze ook een sterker gevoel van verantwoordelijkheid voor hun kinderen en helpt hen om ritme en structuur aan te brengen in hun leven.

Van der Ende adviseert een gezinsbenadering met begeleid ouderschap voor ouders met psychische problemen. Een intensieve samenwerking van de ggz met jeugdzorginstellingen kan ernstig ontwrichte situaties helpen voorkomen.

Bron: Tilburg University

Nederlands Jeugd instituut