Site-navigatie

Autisme bij meisjes pas herkend bij andere problemen

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Meisjes krijgen de diagnose autisme vaak pas als er ook emotionele en gedragsproblemen spelen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer promovenda Jorieke Duvekot van het Erasmus MC en ggz-instelling Yulius dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Autism.

Bij jongens spelen bijkomende emotionele en gedragsproblemen veel minder een rol. Voor het onderzoek screenden zes ggz-instellingen ruim duizend kinderen van 2,5 tot 10 jaar op autisme. Hoewel evenveel meisjes als jongens op de screeningsvragenlijst een risico op autisme scoorden, kregen na uitgebreid vervolgonderzoek jongens ruim twee keer vaker de diagnose autisme.

Volgens onderzoeksleider Kirstin Greaves-Lord van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC zijn meisjes in het algemeen gevoeliger voor sociale verwachtingen dan jongens. Het kost hen veel energie om zich aan te passen wat kan leiden tot angst, somberheid, boosheid of lichamelijke klachten.

De onderzoekers van Erasmus MC pleiten ervoor meer oog te hebben voor sekseverschillen bij autisme. Meetinstrumenten gaan nu bijvoorbeeld vaak over dinosaurussen of treinen en moeten ook voorbeelden van typisch meisjesinteresses bevatten, zoals liefde voor paarden.

Bron: Erasmus MC; Kinderopvangtotaal.nl

Nederlands Jeugd instituut